Tuesday, February 15, 2011

Artemia salina - potrava pre moje skaláre

Od vyliahnutia malých skalárov uplynulo už 9 dní. Prežili jedine vďaka artémii, kedže Sera micron sa veľmi neosvedčil. Pri daniách bol vhodnou a praktickou potravou, ale malým skalárom nestačí. Tu je môj postup liahnutia a kŕmenia artémiou.

Na liahnutie artémií existujú už zariadenia, ktoré ušetria kopec práce, lenže na moje príležitostné použitie je to zbytočná investícia. Tak ako nemám reverznú osmózu, neoplatí sa mi ani kupovať žiadne hračičky na kňmenie a liahnutie. Tento postup je nenáročný a hlavne lacný. Stačí stará fľaša a vzduchovací motorček s kamienkom.

Artémiu liahnem paralelne v dvoch flašiach od kofoly, do ktorých mam zavedené vzduchovanie. Kedže mám iba málo priestoru, flaše musia napevno stáť. Ak by som mal kde ich upevniť, bolo by vhodnejšie flaše otočiť hore dnom, aby som potom vyliahnuté artémie nemusel odsávať, ale rovno vypustiť. Opäť, ale na tých niekoľko týždňov nebudem príliš vymýšlať.

Na cca 1 a pol litra vody používam polievkovú lyžicu soli. Do toho vložím cca štvrtinu kávovej lyžičky vajíčok Artemií. Množstvo je naozaj od oka. Osvedčilo sa mi dať radšej viacej soli ako menej. Mám potom menšie straty.



Moje zariadenie na liahnutie artémií

Artémie v jednej fľaši sú cca o tri dni staršie ako tie v prvej. Mám tak k dispozícii stále “čerstvé” krmivo. Približne za 24 hodín po vložení artémií do slanej vody sa vyliahnú prvé kusy. Väčšina je vyliahnutá po 36 hodinách.
Vyliahnuté my vydržia približne tri dni. Potom sa voda začne kaziť a artémie, keďže nie sú kŕmené začnú hynúť.


Vyliahnuté artémie vo fľaši

Ak chcete kŕmiť, musíte odstaviť vzduchovanie. Artémie sa usadia na dne fľaše, odkiaľ ich hadičkou jednoducho odsajete. Je ich pekne vidieť voľným okom. Na dne sa usadia ako mrviaci sa oranžový chumáč.

Neodporúčam ich liať priamo do akvária, slaná voda v ktorej sa liahnú by rybám asi neurobila dobre . Treba ich precediť. Stretol som sa v viacerými “overenými” materiálmi. Mne sa osvedčila aj obyčajná stará bavlnená plachta z postele. Podstatné je, aby látka bola dosť hustá, aby cez ňu drobné tvory neprepadli. Cez kúsok tejto plachty precedím odsaté artémie.


To oranžové sú scedené artémie, a tie tmavé guličky sú nevyliahnuté vajíčka, prípadne zvyšky z nich.

Pre istotu ešte prelejem cez látku čistú sladkú vodu, aby som zbytočne poteru nedávkoval slanú vodu. Keď to odkvapká, stačí handričku iba vypláchnuť v akváriu s poterom, ktorý ešte stále živé drobné živočíchy s chuťou skonzumuje.


To malé čosi na teplomere je artemia a tá ryba je cca 9 dní starý skalár

Artémií dajte na skňmenie kľudne aj viac naraz, v akváriu vydržia niekoľko hodín, takže ryby budú sýte dlhšie. Je to vhodné hlavne keď cez deň nie ste doma. Odporúčam však podávať aspoň tri-krát denne. Vyliahnuté artémie sa vraj dajú kŕmiť Sera Micronom, ale prečo by som mal krmivo kŕmiť čalším krmivom? :) Radšej používajte toľko množstva, ktoré do dvoch, troch dní skŕmite a nemusíte vyliahnuté artémie kŕmiť.

Toto je starší článok, ktorý bol kedysi publikovaný na staručiznej stránke, ale hádam niekomu pomôže, tak ho dávam znovu :)

3 comments:

Unknown said...


Hello would you mind letting me know which hosting company you're using? I've loaded your blog in 3 different internet browsers and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you suggest a good internet hosting provider at a honest price? Cheers, I appreciate it! gmail log in

Unknown said...


Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I will make sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I'll definitely comeback. netflix login member

Jenna S said...

Helllo mate great blog post

Kategórie

Blog Archive

Vyhľadávanie

Followers